Nederland festivalland: zo vieren we de festivalzomer het liefst!

 

Patat mét of zonder schil? Het Groot Nederlands Festivalonderzoek geeft antwoord op de belangrijkste vragen van dit moment!

Met meer dan 1.000 festivals per jaar mag Nederland zich internationaal scharen onder ‘s werelds grootste festivallanden. Ieder weekend trekken goedgemutste muziekliefhebbers naar festivalweides in stad en provincie om de beste artiesten ter wereld te aanschouwen en aankomend weekend staat de ‘holy grail’ van de Nederlandse festivalscene op het programma: Lowlands! 

Maar waaruit bestaat volgens de gemiddelde bezoeker de ultieme festivalervaring? Nederlands grootste festivalagenda Festivalinfo en de nieuwe concert en festival app Gigit! deden onderzoek naar alle persoonlijke ervaringen, voorkeuren en rituelen van de Nederlandse festivalbezoeker.

Van voorpret naar voorbereiding

Voor de échte festivalbezoeker begint ieder festivalbezoek met een flinke dosis voorpret en een goede voorbereiding. Je wilt niet naar de andere kant van het land afreizen en erachter komen dat je iets belangrijks vergeten bent. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle respondenten de voorkeur geeft aan een flinke backpack om al het nodige mee te kunnen zeulen. Zo’n 10% geeft aan niet alles zelf te kunnen (of willen) dragen en maakt dan ook handig gebruik van een steekwagen. Koffers of tassen met wielen worden daarentegen nauwelijks gewaardeerd.

  1. Backpack - 55,6% 

  2. Weekendtas - 21%

  3. Steekwagen - 11,1%

En wat zit er dan allemaal in deze bagagedragers? Er is een duidelijke top drie als het gaat om dé must-have voor ieder festivalbezoek. Zo’n kwart van de ondervraagden gaat niet van huis zonder handige klapstoel en een aantal blikken knakworst voor op de camping. Dit schier onmisbare festivalitem staat echter met stip op één: een sixpack bier.

Happen en tappen

Kan de gemiddelde festivalbezoeker dan enkel leven op bier en broodjes ‘knak’? Gelukkig zijn de meeste festivals tegenwoordig voorzien van tal van foodtrucks en ook op het gebied van drank zijn er ontelbare opties. Van sticky chicken wings tot volledige zeebanketten, van biowijn tot speciaalbier. De keuze is reuze, maar snacken Nederlandse festivallers niet het liefst een patatje mèt? Uit het onderzoek blijkt dit inderdaad het geval. Meer dan 30% van de ondervraagden ziet de oer hollandse patat als hun favoriete festivalsnack, waarbij een lichte voorkeur uitgaat naar de variant met schil. Op nummer twee staat de hamburger gevolgd door de een broodje gyros. Sushi of curry of bungelen onderaan de lijst.

  1. Patat - 32,1% 

  2. Hamburger - 22,2 %

  3. Broodje Gyros - 9,9%

Gemiddeld geven de meeste bezoekers van een festival 50 tot 100 euro per dag uit aan eten en drank, waarvan het meeste geld gaat naar bier (meer dan 70%). 

Campinglife

Natuurlijk zijn er velen die één dagje festival meer dan genoeg vinden, maar de diehard festivalbezoeker kan niet zonder een of twee meerdaagse festivals. Lowlands, Best Kept Secret, Sziget (Hongarije), Pinkpop of Rock Werchter, het zijn weekenden waar vervolgens weer een jaar op geteerd kan worden. Maar hoe zijn de ervaringen op de festivalcamping? En hoe is het gesteld met de persoonlijke hygiëne?

De Nederlandse festivalganger geeft aan per nacht een uurtje of vier/zes meer dan genoeg te vinden. Een enkeling geeft aan wel wat meer slaap nodig te hebben en de camping te laten voor wat het is (“Camping hahaha, 8 uur in een hotel!”).

  1. 4 tot 6 uur slaap - 59,3%

  2. 6 tot 8 uur slaap - 18,5%

  3. 2 tot 4 uur slaap - 14,8%

Over het douchegebruik lopen de meningen uiteen. De helft geeft aan gebruik te maken van deze faciliteiten, maar zo’n 30% van de ondervraagden vindt douchen ‘voor watjes’.

Hoewel een grote groep stinkend en wel de tenten op maandag weer verlaat, geeft de Nederlandse festivalbezoeker wel aan het belangrijk te vinden dat alles netjes achterblijft. Een kleine 90% van de bezoekers neemt dan ook een rol vuilniszakken mee naar het festivalterrein. Chapeau!

‘The day after’

Tot slot nog een paar opvallendheden over festivalland Nederland. De helft van de respondenten geeft aan aan slechts één dag genoeg te hebben om bij thuiskomst weer hersteld te zijn. Anderen geven aan minimaal drie dagen tot een week nodig te hebben alvorens zij zich weer zichzelf voelen. Ook worden in het onderzoek een aantal tips gedeeld om sneller te herstellen: van “water en saucijzenbroodjes” tot “gemberthee” of “een warm bad”. De grootste groep geeft echter aan vooral heel veel slaap nodig te hebben en bij thuiskomst lekker op de bank te ploffen en recensies terug te lezen op het internet of Gigit! natuurlijk. 

What is Gigit!?

Gigit! is your concert and festival app in which you can save, review and share all of the concerts you go to. 

Start your Gigit Liveline and share all your live music memories with your friends and all the other music lovers out there. Connect with like-minded people or discuss with dissenters: share the love for live music all round and be inspired for new gigs and glory. 

And guess what? You’ll find all this in one app: Gigit! 

Join the live music community today! 

Gigit!

Your Concert & Festival App

Share your live music memories